295  regisztrált felhasználó
6753  feltöltött kép
59158  megírt kritika
Fõoldal Képek felhasználó szerint Képek idõrendben Üdvözlünk az oldalon kedves  Vendég !
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Keresés
Témakör:
Kifejezés:
Fórum
Grrrr! :( :( :(

Károly
koka55
picture

Tamásfalvi kilátó

picture

Megcsillanó

picture

Relax

picture

-

picture

Ők

picture

Harag

picture

Ékszer II.

picture

TÉL-U-TÓ

picture

...glóriád...

picture

na most!

picture

Mederbe szoritva

picture

Alvilág

picture

Bükkerdő I.

picture

Október

picture

Meditáció IV.

picture

Ékszer III. ( v2 )

picture

Ékszer III.

picture

Utazás

picture

Remény

Objektív:Gépváz:Canon A80Film:
Érzékenység: 50 Expozíciós idõ:Rekesz:
Leírás: Kis "belsős" adalék a készités körülményiről:
...már azt hittem, h az a hétvége is érdemleges fotózás nélkül fog eltelni ( a téma nem jött velem szembe v. én nem kerestem eléggé - végül is mindegy az eredmény szempontjából ).
Mielőtt elindultunk volna haza, a kis autót ( igen, a Matyit ) fogjul ejtette a hó; másfél órás izzasztó küzdelem árán tudtuk csak kiszabaditani.
Bár már késésben voltunk, és a józan ész sem azt diktálta, vhogy úgy éreztem, h forduljunk le Dedinky felé és nézzük meg a tavat.
Nos, ez lett az eredménye.
Spot, manual
Átm. szürke sz.

Ez az egyszerűbb verzió ( alak nélkül ).

És igen, folytatva a "dackorszakot", ez sem FF.
:)
Ha megnézitek, kérlek irjatok is róla; köszi.
2005.10.17 10:22:28
Szép, finom kép, pasztell, krémes színvilág, kicsit meseszerű, a színei TolkienGyűrűkura könyv illusztrációit juttatja eszembe. Kicsit fura helyen van a nap, kompozíciós szempontból, nem rossz talán, de nem egészen vagyok kibékülve vele. Mondjuk itt a színvilág is fontos, de végülis a fény a domináns, meg a felhők, ff-ben szerintem egészen brutális lenne és tán erős, drámai. Most sem rossz, de más a hangulata.
2005.10.17 10:37:06
A szépérzék nem tudományos kategória, ha nem tudom megmagyarázni, hogy miért tetszik, azért az még lehet nagyon szép. Ez a kép pedig nagyon szép. Lesz, aki vágni akar jobbról-balról, de ne! ez igy szép.
Jó lenne tudni a többi expoziciós paramétert!
2005.10.17 10:46:11
ez nem rossz. de a cime... szerintem ne rotsd el a kepet vele :)
2005.10.17 10:54:59
szerintem, nagyon jó lett!

Nagyon hangulatfüggő, gondolom sokat gondolkoztál utólag a kompozíción... (amit kifogástalannak érzek).

Egyet meg lehetne még próbálni, alulról a vizfelszín felét vágni a fénysávig, talán, de csak talán, magabiztosabban fog ülni a kép.
2005.10.17 10:56:54
viszont pabo-nak igaza van, a cím az nem az igazi... igaz, az időjárási jelenség nevével se járnál jobban...

Akkor már inkább legyen a Gyűrűk ura után "Meseföld":-)
2005.10.17 11:01:55
Köszi a véleményeket , mindenkitől!
csgy: a nap helyén sokat filóztam, sok szempontból ki akartam egyensúlyozni , volt sok expo , ezt találtam a legjobbnak.
Te hova tetted volna? Figyelembe véve, h ez a felhőzet kb 5 percig tartott.
FF -hez pedig rendesen szét kellett volna húzni a hisztogrammot( alapból lapos lenne ); igen drámaibb lenne ff-ben ( némileg hamistva a valóságot ) és elveszne a "finomsága".
parkos: kis compactnak ilyen távolságban a rekesz csak a záridő szempontjából fontos; igy nem is erre, hanem a (spot) fénymérésre figyeltem. A képen van még egy kis furfang - biz. részeken a minőség javitása érdekében egy nagyobb gyújtótávval fényképezett rész van még rajta.
pabo: akkor tegyél kérlek cimjavaslatot! Ha pedig rossznak gondolod, kérlek mondd meg miért?
(én azt a fajta "csendéletfestői" cimzést nem igazán szeretem, ha vki lefotóz egy tájat és elnevezi a földrajzi neve szerint, v lefotóz egy őszi levelet és elnevezi : Őszi levélnek ) Vélemény...hmmm?
:)
2005.10.17 11:10:00
stgellert:
ha alul vágok akkor a nap közelebb kerül a kép közepéhez, amit már nem szerettem volna,
( készülne majd egy teljesebb verzió, érintőlegesen elkaptam embereket, akik mennek át a tó jegén, ők még alulra jönnének, még vastagabb alsó résszel, de ezt részben meg kell rajzolnom, még sok ps-buherábe telik)
cimzés: ilyen alapon a képeim 80%-a kaphatná a Meseföld/Meseerdő/Mesevidék...stb cimeket.
üdv
2005.10.17 11:12:38
Nem tudom, miért nevezed "csendéletfestői" címzésnek a pontos tényrögzítést? Sokat írtam már ilyesmiket ide, ezért elnézést a többiektől, de: nem kell a kép címével megmagyarázni a kép nézőjének, mit érezzen, mit gondoljon, nyugodtan bízd rá. Visszafogott, tényszerű cím, azaz a kevesebb, több, mert hagyja a képet beszélni. Hagyd rá. Tájképeknél meg pláne giccses, ha te akarod megmondani, mire kell gondolni, milyen hangulatban illik leledzeni, miközben nézzük a képet. Én pl. csak pabo megjegyzése után néztem meg a címet és szörnyedtem eléggé el, jézus, ne haragudj, de zsírgiccs és agyonkoptatott közhely. Viszont, ha megnevezed a helyet, ahol a kép készült, akkor pontos vagy, adtál címet, és nem rágtál szájba semmit, ha a kép erős, magáért beszél, ha szar, nem mented meg semmilyen címmel. Ha egy kép erős, semmilyen címmel nem tudod és nem is kell überelned. Ez a kép szép, finom, mire a nagy bombaszt rá, a "Remény"? Ettől jobb? Szebb? Jobban érthető?
2005.10.17 11:13:16
ja igen, a ff mámiákusoknak még:
bár ezen a butitott képen annyira nem jön át, de van a kép középső részén egy finom pirosas-rózsaszines szinfátyol az alacsony nap+felhők miatt - ez teljesen lemaradna ff-ben.
2005.10.17 11:17:27
Napot meg nem tudom. Próbálom papírlappal itt-ott letakarni a képernyőt, hogy jobb vágni, de nem tudom, talán balról vágva, hogy picit kimenjen balra a nap? De így is jó, kicsit szokatlan. Fura na, talán mert olyan kicsi, erős, pontszerű, sugárzó, és így akárhogyan is helyezem el, mindenhogyan jó, mert vonza a tekintetet.
2005.10.17 11:21:26
Nincs ff-mánia, szerintem nem kéne ezen lovagolni. Az egy másféle viszont a képekhez, ennyi. És van olyan látvány, ami megkívánja a ff-et, van ami meg csak színesben jó. Ez a kép: is-is. Látom a rózsaszíneset így is, látom a pasztellt, oké, de ott a fény, ott a tónusok, ff-ben is nagyon jó, erős lenne, de nyilván egy másik kép lenne, kinek-kinek ízlése szerint. Hülyeség ízlésbeli dolgokon lovagolni/vacakolni/ironizálni. Ha neked a színes, akkor legyen, na és. Ez nem kereszteshadjárat. Minden megfér a nap alatt.
2005.10.17 11:23:21
csgy: igen értem/érzem miről beszélsz...
Egytértek a minél kevesebb/tömörebb annál jobb elvével is.
...de ilyen alapon cim nélkül felelnék meg az elveidnek, ha legszigorúbban veszem őket ( mint ahogy látom, itt rengeteg kép van fent cim nélkül; sok helyen/fórumon/ pályázatokon nem is futhat egy kép cim nélkül - az is része )
Ha pedig elnevezem:" Viztározó Dedinkynél" (Imrikfalva ) - nos, ez olyan hivatalos megszólitás, ami eléggé távol áll a képtől, Sőt, ha komolyan veszi vki és elmegy, megkeresi Dedinkyt, akár télen, szinte biztos, h nem fogja közel sem hasonlónak találni. Valószinű, h én sem fogom soha hasonlóan látni ilyennek ( pedig sokszor láttam már és remélem, h látni is fogom még )
...hát ezért (is) Remény.
:)
2005.10.17 11:28:44
miféle kereszteshadjárat ? meg hadakozás...
ezek távol állnak tőlem ( meg szerintem tőletek is )
Én csak mosolyogni szándékszom
:)
2005.10.17 11:47:33
Képcím: épp azért ütne/hatna a kép, mert a száraz, hivatalosabb-féle cím ellentétben áll/na a kép erős hangulatával. Pont a kontraszt miatt lenne jó. Az meg világos, hogy nem lesz olyan stb., senkinek, de akkor is, ott van a hely, te ott voltál és így láttad, ennyi. Gondolj arra: Leonardo: Mona Lisa, mi a fenének adta volna azt a hülye címet a képnek a mester, hogy Sejtelem vagy Sugallat vagy Misztérium vagyTitok és más efféle bugyutaság? A képben mindezek tán benne vannak, de rád bízza a dolgot. Mona Lisa, ennyi, pedig a kép messze több ennél a puszta névnél ugye? Vagy ez a szinte semmitmondó, ám pontos cím: Háború és béke. Hmm? Szerintem nem kell annyit dumálni, nem kel rátukmálni a nézőre az érzéseidet, hangulataidat, ha azok úgyamúgy nem derülnének ki a képből, ha kiderülnek, a kép jó, és fölösleges a duma. De úgy látom, te olyan beszélősebb-féle ember vagy, ezek a némileg fölösleges életrajzi adalékok, leírás, stb., a kép alatt... Ez nem baj, de nekem sok. Remény az nekem sok.
2005.10.17 11:50:07
FF: ja, ha nincs gond, akkor jó, csak nem értettem, minek van ez folyton emlegetve.
2005.10.17 12:08:01
A kép tetszik, de a giccses, közhelyes cím sokat ront rajta.
2005.10.17 12:10:48
a kep cimevel ket bajom van. egyreszt, irto giccses, ezzel a cimmel lehetne a Danielle Steele (vagy hogy kell irni) "regeny" boritoja is. a kep pedig asszem tobbet erdemelne ennel. masreszt meg nem hogy leragott csont, de elragott csont. mar nincs csont se ezen a cimen, annyian hasznaltak eloszeretettel, foleg hasonlo fenyjatek eseteben. ilyen kepcimet szvsz akkor sem szabad adni, ha rettentoen indokolt a dolog. kerulni kell, mert feluletesseg, fantaziatlansag latszatat kelti. (amirol ebben az esetben nyilvan nincs szo.)
2005.10.17 12:11:46
ja, harmadreszt semmit nem ad a kephez. csgy-vel egyetertek, a helszin megjelolese sokkal informativabb, utosebb lenne.
2005.10.17 12:13:15
hehe, ez a Danielle akármi, vért kíván:-) Nagyjából az a kategóri, mintha egy hithű Fideszesnek azt mondanád, hogy de hasonlítatsz Gyurcsányra, vagy egy Mszpsnek, hogy de jó Orbán imitátor lennél...:-DDDDD
2005.10.17 12:25:54
stgellert: Te nagy felforgató ember lehetsz, ha nem haragszol meg.
:)
Engem nem zavar ez a cim mizéria, sőt örülök neki, h bőven ki van fejtve ez a "mi a giccs-cimzés eszenciája " témakör.
:)
én nyitott vagyok minden épitő jellegű kritikára
( de azért a képről is , ha lehet...)
2005.10.17 12:26:08
mindenki a cimen van kiakadva, valóban giccses. Viszont nincs értelme ezt tovább ragozni, ha senki nem tud jó cimet adni. Tegyünk tehát kivételt most: egy kis vetélkedőt hirdetek a sok birálónak is. ADJUNK CIMET! Tessék, ne csak biráljátok, tudtok neki cimet adni akkor????
2005.10.17 12:30:23
A képről már leírtam amit gondolok:-) Amit az általam vélelmezett vágáshoz hozzátennék, hogy akkor balról kerül a harmadba a nap, nem feltétlen kell a felső harmadhoz ragaszkodni...
A címre van még egy javaslatom... de szvsz nem jó az sem... Fény-kép...
2005.10.17 12:41:30
A cím adott. Viztározó Dedinkynél.
De lehet egy öszvér megoldás is: Remény avagy víztározó Dedinkynél. Ez elég talányos és regényszerű lenne.
Vagy: Dedinkynél a nap.
Vagy: Pára Dedinkynél avagy a víztározó misztériuma.
Vagy egy Nádas Péter regényfejezetcím: Isten tenyerén ülünk.
Vagy: Középföldére emlékezve.
Vagy In memoriam Tolkien.
Vagy egy Poussin képcím: Et in arcadia ego.
Vagy János evangéliuma: "És a világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be azt."
Vagy: Derengés.
2005.10.17 12:44:22
A Derengés határozottan jó cím!
2005.10.17 12:45:03
Még eszembe jutott egy dolog a a purista-konkrét-hivatalos cimzésről:
Sokszor előfordul, h amit lefotózok ( vmilyen fa v növény v bármilyen természetben előforduló...) annak nem is tudom a konkrét nevét ( most nem a biológia előképzettségről beszélek - persze legyen tájékozott az ember, amennyire lehet, de senki nem lexikon ).
Mert megragad a formája, a szinei, a fényjáték rajta, a környezettel való viszonya, stb... Nem csak azt a konkrét dolgot jelenti, ami a képen van, sőt nem feltétlenül visz előbbre, h az a virág pl: melyik boglárkaféle is pontosan; sőt csinálhat vki róla nagyszerű képet, attól, h még azt sem tudja, h boglárkát fotózott.
Szvsz ilyen esetben sem működik az általatok preferált cimzés.
Remélem nem túl ködös, amit irtam.
2005.10.17 12:53:15
..erre a cimjavaslat játékra kiváncsi vagyok
( mondjuk én már a viztározó szót is illúziórombolónak tartom, nekem sokkal inkább tó - függetlenül attól, h mesterséges )
( másrészt talán a folytonos Tolkien hivatkozás is lerágott...)
( Az Isten tenyrén ülünk is "túl van a müszer mérési határán" -talán )
Mondjatok még!
2005.10.17 13:00:17
ERŐ.
2005.10.17 13:00:39
Purple power?:-)
2005.10.17 13:04:59
Akkor meg: Tó Dedinkynél. Ennyi. A többit én nagyjából viccnek szántam.
Egyébként meg: mi a fene illúzióromboló egy pontos megnevezésen? Szerintem nem rózsaszín ködben élünk egy plüssházban, halkan csobogó patakok, kecses najádok és más rokokó díszletek között, elködösült tekintettel bukolikus verseket szavalva és hófehér barikák pici, édes fejét símogatva.
Vagy igen?
Úristen?!
Vagy ez a fénykép valami kultikus, szent tárgy, ami halkan csenget és selymesen símogat és távol áll a valóság durvaságától?
Höhö.
Kezdek egyre jobban szórakozni. Bocs.

Címváltozat még: Illúziórombolás Dedinkynél avagy: le Tolkiennel!
Vagy: Tavi Remény.
Vagy: Hit, Remény, Tolkien.
Vagy: A megnevezhetetlen tó avagy a remény derengése.

2005.10.17 13:08:57
A Hit, Remény, Tolkien asszem gyilkosságnak minősül:-))))) Mármint úgy értem, eleve felmentik, pillanatnyi önkívületben elkövetett csékagyuri darabolásér:-))))) (asszem, megpróbálok erre a címre egy képet gyártani:-) )
2005.10.17 13:09:00
Ha azt remélem, kiderül (félig teli a pohár), akkor: Derengés
Ha azt remélem, beborul (félig üres a pohár), akkor: Homály
Ezen a képen túl sok van ahhoz, hogy egyszerű, egyértelmű legyen, a közepén is van egy kép a nagyobb képben. Ettől olyan rokokós, több a többnél, jobb a jobbnál, így aztán nem nagy tévedés a Remény cím.
2005.10.17 13:11:29
tecc. balrol en is vagnek, nincs ott semmi. viszont csodalkozom, hogy felulrol senki nem akar vagni (meg Endre sem :-) ...
2005.10.17 13:11:50
Vagy: Szépen megvilágított pingponglabda Dedinky felett.
Vagy: Hit, Remény, Asztalitenisz.
Vagy: Az asztalitenisz implicit misztériuma Dedinkynél.
Vagy: Hommage á Bátorfy Csilla.
Vagy: Isten leküldé Dediknynél a Szent Pingponglabdát.
2005.10.17 13:14:37
:)))
2005.10.17 13:17:54
Gyuri: :-)))
"szerva ott"
2005.10.17 13:19:25
" Le Tolkiennal a megnevezhetetlen tó derengő reménységébe"
:)
( csgy "Le Tolkiennel" ( amin jót derültem) változatának felduzzasztása kellően rokokósra...)
Meg köszi a bekapcsolódóknak.
2005.10.17 13:21:27
pagrus-jó ez a poharas analógia!
(Azért örülök, ha neked a kép azért tetszik)
2005.10.17 13:28:25
Egyébként, hogy így hülyülünk, nézegetem a képet és egyre jobban tetszik, így színesben. Gyönyörűek az átmenetek fény, felhő, árnyék, sötétség között, nagyon szép a derengés és ez az egyfajta vattaszerű hatás. Egyik kedvenc festőm Mark Rothko használja így a színeket, tiszta, absztrakt képek, nagy színtömbök, de derengősen, vattaszerűen felrakva, finom átmenetekkel és egyfajta sugárzással. Klassz.
Mondjuk hiányzik kicsit a hátérből, amint elrepül a felhők között Csilla, de sebaj, majd a legközelebb.
2005.10.17 13:36:00
csgy: tudod, ilyen önző kis gyerekként,csak az a fontos, h velem foglalkozzanak; h miért az már másodlagos.
:)
2005.10.17 14:16:40
az biztos, hogy igen nagy bolydulást okoztál itt, én, mióta kvázitag vagyok, ennyi hozzászólást nem láttam egy képhez sem.
Ajánld fel megvételre:klikk , persze vizjelet a közepére, naná.
2005.10.17 14:23:28
Áááá, pabo "Csajok" c.képénél, kb. viszafelé a 32. oldalon, 65 hozzászólás van. Nem is volt olyan rég. És nincs bolydulás. Csak elszórakoztunk a címötletekkel egy jó kép kapcsán.
2005.10.17 14:28:14
"... és égi reménysugár hasítá háromba az ég szürke kárpitját"
2005.10.17 14:28:26
"A Zorgok támadása"

hm?
2005.10.17 14:45:48
Huricano: tudjuk, tudjuk :))
2005.10.17 14:46:25
ááá, hogy a Zergék támadása, igen vannak erre felé zergék...
:)
vagy Zörgők
v (Z)orkok v (Z)orgok ?
:)
Köszi ( idézet honnan?)
2005.10.17 14:59:23
Parkos, rajta, felhatalmazás kiadva, legyél az ügynököm, aztán majd osztozunk.
:)
2005.10.17 18:23:41
Napfagyatkozás.