295  regisztrált felhasználó
6753  feltöltött kép
59158  megírt kritika
Fõoldal Képek felhasználó szerint Képek idõrendben Üdvözlünk az oldalon kedves  Vendég !
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Keresés
Témakör:
Kifejezés:
Fórum
Grrrr! :( :( :(

Károly
koka55
picture

Gábor

picture

Néni

picture

-

picture

Ikon

picture

Föld fölött

picture

Csajok

picture

Én

picture

Werk

picture

-

picture

-

picture

Lépésköz #5

picture

Lépésköz #2

picture

Egy sörfesztivál geometriája

picture

Alumínium kerti szék

picture

Ásító utas

picture

Reptéri torzó

picture

Szellemjárás

picture

Önkép

picture

Kvantummechanika

Objektív:Gépváz:Film:
Érzékenység: Expozíciós idõ:Rekesz:
Leírás:
2005.10.19 10:21:37
Ez biztos gyakorlat nektek. Tanulás, meg ilyesmi. Hú, de unom/unnám. Nem rossz ez a kép, de nincs benne semmi. Száz és ezer van ilyen. A férfiban, már ahogy lefotóztad, elénk állítottad, sincs semmi. Olyan sztenderd elesettes, csórós fazon van a képen, rendkívül sztereotip, banális. Egy szokásos öreg, ráncos, szakállas stb., arc, konvencionális beállításban, arckifejezéssel. Nekem az bakfitty, hogy "Gábor", ez nem Gábor, ez akárki. Konvencionális, na. De korrekt, jó tanulmány, félreértés ne essék, színvonalas, meg minden, de nekem irtó kevés, meg mondtam már máshol, ezt a műfajt se kedvelem. Nem szeretem az ilyenféle szánalmat, együttérzés-felkeltés, megindítást, meg "humánumot", ami az ilyen képeket szolídan belengi. Szép kép, na. Mindentől függetlenül. Csak nagyon unom.
2005.10.19 10:37:41
Gyuri! Tetszik, ahogy összefoglalod a lényeget. Nem csak a fotót, a technikát, hanem a képet látod. Ja, és itt is egyetértek.
2005.10.19 10:40:26
7 mondat első felét (vagy az egészet) visszavonom, mert lehet, hogy sértő, meg nem is tudom. Mindenesetre nekem ilyen benyomásom támadt hirtelen, de valószínüleg tévedek.
2005.10.19 12:36:39
ebben most semmi sértőt meg bántót nem találtam. vagy csak kezdek hozzászokni a stílusodhoz :) én örülök, ha valaki őszintén leírja a véleményét (a legutóbb sem azzal a részével volt bajom).

ez a kép is nyáron készült. és akár nevezhetjük gyakorlanak is, ha úgy jobb. megnéztem, milyen embert fotózni úgy az utcán, nem riportosan, hanem inkább portrésan.

és szeretnék egy félreértést eloszlatni a "gyakorlatokról" (én meg ezt a szót unom, mert hogy nem túl találó): attól hogy kitalálok magamnak egy feladatot, ami eleinte nyilván banális, nyilván mentes mindenféle eredetiségtől, még nem lesz uncsi. olyasmi ez, mint írni tanulni általános iskolában (vagy korábban). azt se unja a legtöbb gyerek. persze igaz, hogy hallgatni lehet uncsi. de minden bántó szándék nélkül Márk dolgait is ilyesminek érzem. Persze eredetibb meg komplexszebb, egészen másfajta dolgokkal kísérletezik, sőt, már kifinomultabbak a kísérletei, de számomra az ő képei is egy tanulási folyamatot jelölnek.
2005.10.19 12:44:05
Marknak igaza van, hogy Gyurinak igaza van (fenyes nyergek :-)
Foleg a cimvalasztas: ha mar neve van az illetonek, akkor kicsit tobb kontaktus nem artott volna az alany es a fotos kozott.
2005.10.19 13:08:29
Pabo: szerintem egyetértünk. Ha valaki a szomszéd szobában gyakorol valami hangszeren pl., az neki kurva jó és tanulságos, sőt gyakran gyönyörűség, annak viszont, aki hallgatni kénytelen, nem biztos, attól függ, hol tart a tanulásban a zenélő. Mondom, jó kép, de nekem unalmas, és/de nem szeretem az ilyesfajta képek irányultságát sem, amit leírtam, nem szeretem az olyan fajta szociofotót, ami csak azt tudja mondani, jaj, de szegény, jaj, de sajnáljuk, jaj, de felmutatjuk, jaj, de dokumentáljuk, jaj, de humanisták vagyunk, és minden el van rendezve. (De persze, értem én, mi mást lehet tenni?! Én sem tudom.) Persze, Márk is tanul, de az ő útját egyénibbnek, érdekesnek, invenciózusnak és termékenynek érzem, és az eredményei sem pusztán egy tanulási folyamat melléktermékei, hanem elég érett, komplex dolgok, nem mind, persze, de egy-kettő igen. Ezek a te emberábrázolási kísérleteid, gyakorlataid azok, amik, tanulmányok, korrekt megvalósítások, megtanult minták, kompozíciós fogások,
2005.10.19 13:15:37
emberábrázolási módok felmondásai. Csak én eleve nem nagyon kedvelem ezt az irányt, tehát a mintákat sem, amiket itt észreveszek a képeken, és nem nagyon látom az egyéni, egyedi megvalósítást. De mindez nem jelent semmit, szerintem te a tanulás elején vagy még, van tehetséged hozzá, jók a képeid, lehet, hogy 1 év múlva már megszégyenülten hullunk mesteri képeid lába elé vagy valami ilyesmi. Sose lehet tudni, kiből, mi lesz. Pl. Ady első két kötete, ami nem is nagyon ismert, rettenetesen rossz, bűngyenge, abból semmi se látszik, szerintem valami zseni vagy médium kellett hozzá, hogy abban a két kötetben tehetséget lássanak, vagy bármit is. Hát ennyi.
2005.10.19 13:18:25
igen, így van, jól látod.

amivel nem értek egyet, noha nem fontos a véleményem a saját képemről: ezt én egyáltalán nem szociofótónak szántam. ez egy arc, egy megfáradt, megkeseredett erdélyből mo-ra szakadt ember arca egy kilátások nélküli helyen. nem siránkozás, felkiáltás vagy bombasztikus bejelntés, hogy GÁBOR HAJLÉKTALAN. Persze azért tanulmány a tanulmány, azért teszem fel ide, hogy leírd: pábó, nem sikerült.
2005.10.19 13:43:04
Jó, én is csak jobb híján mondtam szociofotót e helyett "ez egy arc, egy megfáradt, megkeseredett erdélyből mo-ra szakadt ember arca egy kilátások nélküli helyen". Hogy mondjam: te finomabb eszközökkel dolgozol itt, de szerintem kicsit mégiscsak bombasztikus a kép, pont, mert úgy csinál, mintha nem lenne az. Ahogy leírod a képet, az úgy is van, nagyonis látszik a képen, túlságosan is, és ezt a szikárnak, visszafogottnak szánt cím még ki is emeli. Szóval szerintem, a kép szerényen, visszafogottan ugyan, de bombasztikus ill. nem is, ez túl erős kifejezés, inkább érzelmes, hatásos, és nem mély, nem "ás jobban le" és ezért elcsépelt, különösen a címmel. De nem baj, ez ilyen műfaj, tényleg, nem tudom, mit kezdenék azzal, ha olyan embert kellene fényképeznem, aki tényleg szegény, elesett stb. Nem tudom. Én bele se fognék, nem látnám értelmét, holott, hát végülis van értelme. Szóval, én azt mondom: pábó, sikerült, de minek?
2005.10.19 14:02:27
:)

kösz, most már értem, hogy mit mondasz!

én ezt úgy szoktam megfogalmazni magamban, hogy egy "autonóm" vagy "szubjektív" képnek nem tesz jót, ha arról szól, ami a képen van. lehet, hogy elsőre nem érthető a gondolat, de tényleg így gondolom. a jó szubjektív doku fotók sosem (csak) arról szólnak, ami a képen látható. de ez nem szubjektív dokumentarista fotó :)
2005.10.19 20:12:17
Ez az ember (már) nem kemény, mint a tónusok. Zavar a (fekete) keret, az, hogy kicsi a mélységélesség, hogy Gábor kifelé megy a képből, a levegőtlenség a szoros felső vágás miatt. Mindezek az arc által kifejezetteket erősítik, és nekem éppen ez a gondom.
Vannak témák, amik nagyon bejönnek neked, ez talán most még nem.
2005.10.20 07:35:47
háááát, nagyon rossz a kompozíció...
Pedig technikailag jól néz ki a kép, kár érte.
2005.10.20 07:38:27
az eszmefuttatást nagy élvezettel olvastam, és ha Susan Sonntagot megértem, akkor Gyurit is...:-))))) (boooocs, csak előjött a humorom:-) )

Igen, én inkább azt szoktam mondani, hogy nagyot akar fogni az ember és mégse sikerül... viszont megvan az a haszna, hogy általában tovább inspirál...
2005.10.20 09:31:26
nem akartam nagyot fogni :) de az inspiráció része stimmel.