295  regisztrált felhasználó
6753  feltöltött kép
59158  megírt kritika
Fõoldal Képek felhasználó szerint Képek idõrendben Üdvözlünk az oldalon kedves  Vendég !
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Keresés
Témakör:
Kifejezés:
Fórum
Grrrr! :( :( :(

Károly
koka55
Hátsó bejárat
picture

Hátsó bejárat

picture

Erdei séta

picture

Rakás

picture

Török Szikvíz

picture

Kupac

picture

Nagy utazás

picture

Játszótér

picture

Parking

picture

Filmszínház

picture

Játszótér

picture

Vihar elõtt

picture

Öreg

picture

Dél

picture

Foci

picture

Tér

picture

Alul...

picture

Szivárvány

picture

Analóg kapu :)

picture

Átteleltetés

Objektív:Gépváz:CertinaFilm:120-as fuji superia
Érzékenység: 100 Expozíciós idõ:1/125Rekesz:
Leírás:
2008.07.07 16:36:24
ez is klafa:))!
2008.07.07 17:43:04
Ez korrekt, szép.
Viszont, nem biztos, hogy érzékeled, de kellene valamit csinálni a Katjusa-hatással. Ez a kép is, meg még elég sok, úgy nagyjából kicsit utánérzés nekem. Nem ugyanaz, de hasonlít arra, emiket én Kajtusánál láttam, látok. Persze, ismét mondom, nem ugyanaz, kicsit más, de nekem túl kicsit. Nem látok ezekben a cuccokban sok egyéni jelleget. A farakásos az valahogy kicsit más, ott valami érdekeset látok. Hatás. persze nem tom, ki kinek a hatása alatt és mindenki kinek, ezt csak Képtár-szinten mondom, érzem. De Katjusánál is szoktam volt mondani rég: jójó, korrekt, jó kockák, na és, kéne valamit tovább, valami érdekeset, nem megelégedni ezzel. Oké, Certina, ház, ég, kõ, és? Szerkezet, rímek, persze, egy idõ után már vágod a finomságokat, de nekem ez után is kéne valami.
2008.07.07 17:51:26
nekem elég, ha gyönyörködhetem;)...egyébként a ki kire hatást sztem kábé úgy a késõ bronzkorig taglalhatnánk, mert rám is rengeteg fotós hat/ott, akiknek szeretem a képeit, és egy idõ után azt is észreveszem (közös fórumokon), hogy néha még egymásra is hatunk, na akkor meg tényleg örül a szívem, mert ez azt jelenti a másik oldalon, hogy egymást inspiráljuk.
Sztem nincs ebben semmi rossz, hasonló témák kedvesek nekem is, Sab-nak is, és BetegSrác-nak is, meg még sok fotósnak, aki nincs itt a listán. Ettõl függetlenül kicsiben meg tudom mondani már, hogy "aha, ez egy oridzsi Saburo", és ez a lényeg:)!
Mindenki hozzáteszi a sajátját, ki így, ki úgy, de nem tudnám összekeverni mondjuk BetegSrácéval (a sajátaimmal sem, de ez hülye példa:D).
Ez valami olyasmi lehet, amikor a makrósnak aszongyák, hogy: "szép, szép, amit csinálsz, vazze, de ez már a 1245. virágfotód, szóval jó lenne, ha csinálnál valami extrát is..". És lehet, hogy tényleg az az 1245. virágmakrója, de mindegyik más és más...
2008.07.07 17:52:10
miközben mind szép a maga módján (ha másnak nem, hát a szerzõjének;)) )..
De tudom, hogy úgysem tudlak megdumálni, ezért csak úgy vélemény szinten tenném hozzá. Csocsika:)
2008.07.08 08:41:21
Elismerem, hogy Kati képei nagyban hatnak rám, de ezt nem is titkolom. De hatással vannak rám hasonló stílusból BetegSrác! fotói, és még sok olyan fotós képei is, akik nincsenek fent itt a képtárban, más oldalakon viszont rendszeresen találkozom velük. Egyébként Kati jól megírta: ha egyes emberek képeit már el lehet különíteni a többiétõl (nem mindig lehet persze) az már egy jó dolog.
Ez az utánérzés dolog meg valószínû azért lehet, mert ezt a stílus itt Mo-n még talán nem annyira elterjedt. Így könnyû egyik embert a másikkal összehasonlítani... :) És maradva a makrós példánál, rengeteg makrós kép annyira hasonlít egymásra, mint kétt tojás, mégsincs az embereknek az az érzése, hogy "ezt már láttam valahol", "XY is így csinálja" stb. Egyszerûen azért, mert rengeteg van belõlük és ott már talán tényleg nehéz újat alkotni. (Bár hozzáteszem nem vagyok makrós, úgyhogy sok fogalmam nincs a témáról. ;) )
2008.07.08 08:48:13
Talán a csatornafedél miatt is emlékeztet Kati egyik (vagy talán több) fotójára. De egyszerûen nem tudtam neki ellenállni. :D

Elõre jelzem, hogy BetegSrác! néhány fotóján felbuzdulva én is tervezem kisfilm befûzését 6x6-os gépbe. Lehet, hogy az is fog majd utánérzést kiváltani. ;)
2008.07.08 10:47:13
fõleg, ha tudnád, hogy hány millióan csinálták már elõtte is...:P;D
2008.07.08 11:46:44
sab: Csatornafedelet fotóztam már én is, mégse néznéd kátyaképnek.
Te itten jól beleolvadtál a kisasszonyba, elõször azt is hittem, az õ képe. A kérdés az, hogy van-e ennek értelme így. És ez 100% független attól, hogy ráadásul nekem nem igazán jön be ez az irány. csgy-nek többnyire bejön, mégis ugyanazt kérdezzük most...
2008.07.08 13:25:35
Nekem a csatornafedél nélkül lenne jó kép. Csatornafedéllel rossz kép:-) Sajnos, ez vághatatlan...
2008.07.08 13:27:03
Venyerin: Csak azt tudom mondani, amit a 8:41-es hozzászólásban is. Ebbõl az irányból Mo-on viszonylag kevés van, ezért lehet feltûnõ a hasonlóság. Makróból sok van, ott azért nem szembeötlõ ez a dolog. Ha ezt a stílust is sokan mûvelik majd egyszer, akkor már nem lesz feltûnõ, és nem fognak rákérdezni a hasonlóság okára. Még egy ismétlés: "Elismerem, hogy Kati képei nagyban hatnak rám, de ezt nem is titkolom." Mit mondhatnék még?

Bevallom, ez a képem valóban sokkal inkább hasonlít Kati képeire mint a többi. Ebben azonban semmi szándékos utánzás nincs, egyszerûen ilyen lett.

Ja, és nem azt írtam hogy a "csatornafedél miatt", hanem "csatornafedél miatt IS". :) Tehát nem csak és kizárólag a csatornafedelet okolom a hasonlóságért, hanem egyebek mellett azt IS. ;)
2008.07.08 13:27:44
Hümmm... Olvasom a kérdést, feleletet, választ... szerintem, bár ritkán írok ilyet, túlesztétizáljátok a dolgot, nem? Hasonlóság, stílusbeli... bevallom, nekem sem szokott teszteni, de lássuk be, ha közük van egymáshoz, óhatatlanul hatnak egymásra...
2008.07.08 13:29:06
stgellert: Na piff neki! Ezt jól elb*sztam... Mégcsak vágni sem lehet... :D
2008.07.08 13:32:11
:-))) Ne keseredj el... Úgy értem, a képeid amúgy jók:-) A vágás nálam csak a tökéletesség tökéletességére való törekvése:-) De ez a kép nem jó sajnos, és pont a nyamvadt csatornafedél miatt... retusáld ki ps-el, csak hogy el tudd képzelni tisztán a képet nélküle... ég és föld.
2008.07.08 13:32:23
stgellert: Szerintem nincs túlesztétizálva. Kérdés-felelet. Ennyi. ;)
"óhatatlanul hatnak egymásra..." Mint már írtam, rám hatnak. Hogy az én képeim mennyire vannak hatással másokra, azt én nem tudhatom...
2008.07.08 13:35:46
Cséka meg Venyerin kartács is emiatt írt... felhívva a figyelmet, hogy ne hagyd, hogy nagyon hassanak rád...
De ez innét már filozófia:-) Ahhoz meg öreg vagyok:-)
2008.07.08 13:38:56
Nem szeretek fölöslegesen ps-ezni, de el tudom képzelni a fedél nélkül is. :) De nem szedem ki. Az analóg számomra szent dolog, egyfajta védettséget élvez. A digitet sem szeretem nagyon megutómunkázni, de az analógot még kevésbé. Csak néha szoktam, de akkor is csupán a szintek miatt, esetleg keret és kész. Retust általában csak akkor, ha valami kosz vagy ilyesmi belerondít. Nade csatornafedeleknél... Sohasem. :D Mellesleg a kép címe: Hátsó bejárat. És nem az ajtóra gondoltam. ;) (Na jó, csak vicceltem.)
2008.07.08 13:44:48
Hatnak rám, ez ellen nem tehetek. De hatnak rám hkcs képei is - ezt is írtam más kép alatt - , és sok más fotós képei is. Most ezt az idõszakomat élem, és bevallom õszintén élvezem. De a változás folyamatos nálam is mint mindenkinél. Nem valószínû, hogy itt leragadok. De most egyelõre itt tartok, és ez nekem tetszik. Amíg ennél az állomásnál idõzöm, kihasználom a lehetõséget és gyakorlok, tanulok... Aztán majd jönnek - remélhetõleg - más állomások, más stílusok, más technikák stb. Egy biztos: ezeket a megállókat és irányzatokat nem fogom elfelejteni, mert közel állnak hozzám... :)
2008.07.08 14:00:15
Érdekes, csatornafedél nekem jó, kell, pici rím a felette lógó felhõalakzatra.
Amúgy meg: hatás alatt állni elkerülhetetlen, ha tudsz róla, oké, csak lelkileg, már persze, ha akarsz valami egyénit alkotni, nem kell ezzel megelégedni oly nagyon.
"Ebbõl az irányból Mo-on viszonylag kevés van, ezért lehet feltûnõ a hasonlóság."
Irány? Nem tom, kevés? Kilóra mérik? Miért jobb, ha több lesz valamibõl, ha sok hasonló lesz?
"Makróból sok van, ott azért nem szembeötlõ ez a dolog.."
Rossebet nem szembeötlõ, már megbocsáss. Pont ez a gáz, a sok egyenkökimakró meg ilyenek, egyentermészetábrázolás, tisztelet a kivételnek. Ettõl, hogy ez van, nem muszáj más "irányból", de ugyanezt mûvelni, tehát az irányzat "iskoláját", hogy rossz értelemben: abszolút felismerhetõ az irányzat, az iskola, az akol, de egyetlen egyéniség nincs, egy erõteljes, egyéni út sem. Ez nem túl izgi perspektíva. Ezért mondom, amit. De persze, ez most csak tanulóidõ és lesz ez majd más, csak tudj arról, mi van és hova mégy.
2008.07.08 14:10:10
Nagyon lassan és többször olvasd el amit CsGy írt... Én is azt teszem:-) Nagybetûkkel kellene minden fotómûvész mellére kiírni, hogy a hozzájárók el tudják olvasni minnél többször...
2008.07.08 14:11:41
Jól mondja csgy.

A makro amúgy tényleg jó példa. Nyûvik a népek ezerrel, mázsaszám keletkezik a jellegtelen semmi, ugyanakkor nagyon is lehetséges egyedi stílt vinni ott is, lásd pl. whitefulu kartársat.
2008.07.08 14:32:29
> abszolút felismerhetõ az irányzat, az iskola, az akol, [...]
En annak idejen ennel finomabban fogalmaztam (a Fazakas-bloggal kapcsolatban), megis kaptam a pofamra...

Karoly
2008.07.08 15:08:12
csgy: Ha a "megelégedni" kis túlzással azt jelenti, hogy leragadni, nem mozdulni sehová, akkor nem, nem elégszem meg. Ezért is írtam a sok hasonlatot az állomásokkal és megállókkal... "De persze, ez most csak tanulóidõ és lesz ez majd más..." Ezt írtam én is. ;)
Azt nem mondtam egy szóval sem, hogy jobb lesz akkor, ha több lesz... Naná, makróból is szembeötlõ a hasonlóság, lehet hogy nem jól fogalmaztam. Mégsem kérdik meg az embertõl, hogy na komám, ez a virágmakród miért hasonlít a többi sokezer makró fotográfus virágmakrójára?
2008.07.08 16:10:26
Gyuri írta: "csak tudj arról, mi van és hova mégy"
Szerintem kizárt dolog, hogy az "igazi" mûvészet mûvelõi - ami nekem nem célom, mert nem érzem, nem hiszem, hogy errefelé tartok - tudatosan haladnak valamerre. A mûvészet nem szándék kérdése.
Feri
2008.07.08 17:05:55
Nem kizárólag, de: is. Nincs öntudatlan és csak intuitív zseni, tehetség, nagy alkotás. Ez csak a közönség elképzelése, illetve az a kép, amit a mûvészek magukról alkotnak és amit gyakran a közönség felé is el akarnak hitetni. Ez az a kép amúgy, amit a kommersz média, mûvészeti biznisz, mûvészeti ipar tükröz, sugall. Ez marketing. Annyira igaz, mint az amerikai filmek. Az ember amúgyis szeret hazudni magának magáról, a világról és mindenrõl.
Szándék, elképzelés nélkül nincs mûvészet. Ha nem tudod, mit akarsz, merre akarsz haladni, nem tudod, mi ellen vagy mellet határozod meg magad, ha nem vagy következetes valamennyire, akkor nincs mûvészet, az amatõr lófing. De nyilván, a mûvészek nem agykutatók és nem axiómák és levezetések mentén haladnak (bár vannak ilyenek is). Szándék, akarat, intuíció, tehetség és k. sok-sok meló: kb. ilyesmi mix a cucc, nyilván minden mûvésznél más-más vegyülékben. A csak intuitív, ösztönös mûvész: Walt Dizni rajzfilm hihi.
2008.07.08 18:36:11
Károly: elég szomorú, ha neked mind egyremegy = akol a Fazakas blog. Sztem csak a személyes sérelmeidet vetíted ki rá, és nem tudsz ettõl szabadulni. Pedig már nagyon ideje lenne, mert uncsi és lejárt lemez.

csgy: amit a makrós akolról mondtál, teljes mértékben egyetértek. Ami a bizniszrõl: nekem inkább az tûnik biznisznek, amit te álíltasz: a tudatos, célratörõ alkotás. Én az intuíciót képileg és emberileg is fontosabbnak tartom, de sztem azzal, hogy mi ezt másképp látjuk, még teljesen rendben van a világ;)...
Amit Sab írt, hogy Mo.-n kevesen mûvelik ezt a stílust, teljesen igaz. Ezt azokkal már sokszor beszélgettem, akik szintén hasonszõrben utaznak. Sírunk, kesergünk emiatt, próbáljuk "elfogadottabbá" tenni, de a dolog ebben az országban nehezen talál befogadásra, mint ezen az oldalon is, pedig nálunk vannak még sokkal "durvább dolgok" is:))..de sztem ezt te is tudod.
Hogy miért ilyen népszerûtlen itthon és miért olyan népszerû külföldön, arra nem tudnék válaszolni, de ez a tény.
2008.07.08 18:38:14
Másrészrõl vicces dolog, mint már valahol írtam régebben, hogy a nemzetközi szcénában viszont folyton folyvást akadunk olyan arcokba, akikkel minden nyelvi és kultúrális különbözõség ellenére azonnal megtaláljuk a közös hangot. Mindenki a saját környezetét közvetíti, és ettõl még izgibb a dolog. A világ tele van rímekkel, ritmusokkal, csak élvezni kell:D
2008.07.08 18:38:37
jahh, jó volt a felhõs észrevételed;)
2008.07.08 20:45:24
Hat ez nem lehet igaz!!! Vedd mar eszre, hogy NEM EN IRTAM az akol hasonlatot! Kapjal mar egyszer a fejedhez, hogy miket csusztatsz ossze-vissza!

Akkor megismetlem, mert - es ezt mar tobbszor megirtuk tobben itt a keptarban -, Te mindent csak a magad szaja ize szerint ertelmezel, es "elegansan" atcsuszol a lenyeg felett. En EZT IRTAM:
> En annak idejen ennel finomabban fogalmaztam (a Fazakas-bloggal kapcsolatban)

Kar is volt hozzaszolnom. NEM A TE KEPED ALATT, NEM TEGED SZOLITOTTALAK MEG, MEGIS AZONNAL BELEUTOD AZ ORROD!

Azt hiszem, megis csak jobb volt, amig emigracioba vonultam, ezt teszem most is, jartasd csak tovabb a szadat, nem erdekel.

Karoly
2008.07.08 21:42:40
Tényleg? És ki volt, aki ezt a Fazakas bloggal kapcsolatba hozta, mindattól függetlenül, amit csgy írt?
Ne nézzük egymást hülyének;)...
Mivel személyesen érintett voltam AZ ügyben, meg amúgy is jelen vagyok az oldalon, és jogom van hozzászólni bármihez, akárcsak NEKED (amikor régebben mindenbe beleütötted az orrod, mindig ezzel védekeztél), szóval elmondtam, amit gondoltam, ennyi.
Még mindig a Fazakassal példálózol. És ez gáz.
2008.07.08 21:57:08
Bár ha jobban meggondolom, hízelgõ is.
Asszem sokan örülnének, ha egy akolba sorolnák õket Hajdrák Timivel és stgellert-tel;))....
2008.07.09 08:03:50
> És ki volt, aki ezt a Fazakas bloggal kapcsolatba hozta, mindattól függetlenül, amit csgy írt?
Aha, Gyuri valoszinuleg a Csillagvarosban kikepzett pigmeus urhajosokra gondolt.
Ugye, Gyuri?

> jogom van hozzászólni bármihez, akárcsak NEKED (amikor régebben mindenbe beleütötted az orrod, mindig ezzel védekeztél)
Keresd mar elo legy szives, hol emlegettem holmi jogokat, kulonben ne hazudj!

Igen, kimondom, hogy hazudsz, en ugyanis atneztem az osszes eddigi hozzaszolasomat a kepeiteknel, es erdekes modon mit talaltam? EGYEDUL TE emlegetsz allandoan mindenfele jogokat... (Utana lehet nezni, hogy hanyszor emlegeted a jogaidat, egyszeru szovegkeresesi feladat.)

> Asszem sokan örülnének, ha egy akolba sorolnák õket Hajdrák Timivel és stgellert-tel;))....
Annyi a kulonbseg mindossze, hogy Timi nagyon jo fotos, o valoban a sajat utjat jarja, semmilyen akolba nem sorolhato, sot ugy velem, serto ra nezve, hogy magadat egy kategoriaba sorolod vele - mint anno A.Adamssel...

Ennyi.

Karoly
2008.07.09 08:16:48
Most kicsit elfajulunk, de csak bátran! Aztán majd meglátjuk, mit kapok a pofámra...
Károly!
Neked is azt írom, amit Péternek írtam: ha fontos neked, ne add fel. A Képtár szegényebb lenne nélküled.
Katyusának néha kissé vitriolos a tolla, de talán megérik egyszer benne a bölcsesség, és lenyugszik. A képei ezt a fajta életszemléletet / stílust tükrözik, de úgy gondolom, hogy fogja még a helyét másutt is keresni.
Feri
2008.07.09 08:30:14
Emberek, könyörgöm, ne fodrászkodjatok... (gyk.: ne tépjétek egymás haját:-) ).
(írok nektek magánt).
2008.07.09 08:31:12
Feri a legokosabb! Õ rábízza a hivatásos fodrászra hajnyírást, és nem egy másik Képtárost kér meg rá:-)
2008.07.09 08:36:29
Most megyek és ollózok:-)
2008.07.09 10:15:53
Katjusa: "Ami a bizniszrõl: nekem inkább az tûnik biznisznek, amit te álíltasz: a tudatos, célratörõ alkotás. Én az intuíciót képileg és emberileg is fontosabbnak tartom, de sztem azzal, hogy mi ezt másképp látjuk, még teljesen rendben van a világ;)..."
Mondom: az arányokon múlik a dolog, kinek-kinek más-más összetevõ felé billen a mérleg nyelve, de nem szabad kizárólagosan és kizárásos alapon gondolkodni, mert az nagy butaság és a valóság meghamisítása. Neked az intuíció, ösztönösség-felé billen a dolog, oké, de attól még egy tudatos, célratörõ alkotás nem biznisz, ez hüjeség. Vannak ilyenek is, de ösztönös buliban is van jó sok biznisz. Mindenesetre nekem mondjuk a tudatosabb-féle Duchamp, Warhol vagy a konceptuális Sugimoto, Demand vagy Szabó Dezsõ: nem biznisz és nem rosszabb vagy jobb az ösztönös, intuitív Szilágyi Lenkénél, Kártyé-Brösszonnál vagy bárkinél. Másképp látjuk a dolgokat, oké, de túl "vonalasan" neked sem kéne gondolkodni. Mindenféle lehetséges, de sose árt
2008.07.09 10:23:18
gondolkodni. Finoman szólva sem egy naiv és õszinte kultúrában élünk és különösen a kép-biznisz, mivel a kultúra már nem könyv, hanem inkább média, kép-kultúra, szóval a kép-biznisz nem egy könnyen átlátható és naiv dolog. Ösztönösség, intuíció, mûvészlélek, zseni: ezek hovatovább a halivúdi "mûvész"-, mûvészetet bemutató filmek kategóriái. Ah, Vangóg, aki csak úgy "lobogott", mint õrült zseni és alkotott, ahogy a madárka dalol és levágta vala füleit, ahh, ez az egyik legkelendõbb mítosz. De már kezd feljönni egy szofisztikáltabb is, a tudatosabb mûvészé, lásd Leonardó eszement népszerûségét és fogyasztási cikké válását. Szóval mindeki alkosson úgy, ahogy akar, csak a végeredmény legyen erõs, gondolkodni meg nem ártalmas az egészségre szerintem. Nem hiszem, hogy aki néha elgondolkodik azon, mi az istent csinál, az elsorvasztja az ösztöneit, kinyírja az intuícióját. És azt sem hiszem, hogy ártalmas saját utat járni egy idõ után, otthagyva (de "megõrizve" persze, belül) az iskolát.
2008.07.09 18:55:38
Endre!
Gyanús vagy te nekem! Mit ollóztál, kinek a haját? Mert White képét még nem vágtad meg! :))
Feri