295  regisztrált felhasználó
6753  feltöltött kép
59158  megírt kritika
Fõoldal Képek felhasználó szerint Képek idõrendben Üdvözlünk az oldalon kedves  Vendég !
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Keresés
Témakör:
Kifejezés:
Fórum
Grrrr! :( :( :(

Károly
koka55
Családi idil
picture

Pillangó

picture

Szörny

picture

Május

picture

Dávid és Góliát

picture

Õzek II.

picture

Hópárna

picture

Tél

picture

Családi idil

picture

Õszi csendélet

picture

Gyík

picture

Büfé 4. - 5.

picture

Büfé 4. - 4

picture

Büfé 4 - 2

picture

Mókus

picture

-

picture

300 éves tölgy

picture

bogany

picture

Hegyek alatt

picture

Sirályok

Objektív:Gépváz:DMC-FZ30Film:
Érzékenység: 100 Expozíciós idõ:10/2000Rekesz:f/3.7
Leírás: Tudom, hogy ezer sebbõl vérzik, és sokan lefényképezték (jól is) - de mégis muszáj eldicsekednem vele, mert nagyon régi vágyam ezt lefényképezni.
2009.02.26 09:17:06
Megértelek.
Ha természetes körülmények között készítetted a képet, akkor gratulálok, hogy sikerült ennyire megközelítened a jószágokat! Nekem még sohasem sikerült, illetve csak úgy, hogy mielõtt exponáltam volna, a jószágok fejvesztve elmenekültek.
2009.02.26 09:19:00
Robi: miota joszagok az ozek? :)))

Egyebkent kedves kep.

Karoly
2009.02.26 09:45:34
Az érzékelhetõ, hogy magaslesen ülve fotóztad a szórót. Vadat fotózni nagy szerencsével lehet jól, hiszen a póz nem állítható be, így sok sebbõl vérzik. Fõleg a takarások nem szerencsések. A régi/ánti világban ez volt a legdrágább fotóság, pl. Nagy György Sándor saját bevallása szerint 2-3%-os kihozatallal tudott dolgozni, vagyis optimális esetben egy 36-os tekercsbõl tudott produkálni 1 db kiállítási szintû felvételt. De abban teljes mértékben igazad van, hogy itt a készítés élmény szinte többet ér néha a végterméknél.
2009.02.26 12:19:37
Toni!
Nem mondod komolyan ezt a 2-3%-ot!

Nekem tul jo aranynak tunik. Szerintem sokkal kevesebb "sikerul".
Nem tudom, hogy a "nagy" fotosoknal hogy van ez, nalam sok tekercsbol jo, ha egy olyan van, ami kiallithato lenne.

Persze olyanok is akadnak, akik minden kepuket feltoljak az internetes fotos keptarakba. :)))

Karoly
2009.02.26 12:29:28
Kimaradt egy szo!
helyesen: nalam sok tekercsbol jo, ha egy olyan kep van

Karoly
2009.02.26 12:35:55
Ez a Sanyi saját szájából hallott szám és a vadfotózásra vonatkozik. Nem tudom Te milyen mûfajban gondoltad a saját arányaidat. Mondjuk én a lyukkamera esetén, ahol ugye nincs ezt is lekattintom, .. stb. átlagban két roll tekercsbõl kihozok egy kiállítási képet, ez erõs 4%. De volt olyan tekercsem, ahol 3-4, de nem akarok nagyképû lenni. Ugyanez kisfilmnél sokkal rosszabb.
2009.02.26 12:40:06
Kicsit jobban utana gondoltam, es igaz lehet az arany. Hisz N.Gy.S. amikor vadakat fotoz, valoszinuleg erosen keszul ra, technikailag is es "koncentralasilag" is.
En meg ha idom engedi, akkor csak ugy belegyalogolok a nagyvilagba es elkattintok egy-ket tekercset. Egesz mas modszer.

Karoly
2009.02.26 13:41:27
Robi: Ha a magaslest természetes körülménynek tekinted, akkor - igen.
Aznap kétszer elriasztottam õket ugyanonnan, harmadjára már kiültem. Jöttek is negyed órán belül. Ilyen nyugodtan még nem fotózhattam õket, próbálgathattam és visszanézhettem a a különbözõ beállításokat... Most jol jött a 420mm és az optikai képstabilizátor.
Ennek ellenére olyanok lettek, mintha az optika nem rajzolna elég részletgazdag képet. - nem tudom, mi lehet az oka.
Azt hiszem, itt tényleg az élmény a lényeges elem.

A sikeres képek arányához inkább nem szólok hozzá, nem égetem magam :)

Kattila
2009.02.26 14:58:46
A digisnél ezt nem lehet, szinte ezért félek komolyabb gépet venni, mert azon kapom magam, hogy félóra alatt tele a kétgigás tároló. A fehér hó nagyon elcsapja a gépet, az én kicsi gépemnél is hasonló a tapasztalatom, sõt néha nem érzem élesnek sem.
2009.02.26 15:08:25
Károly, abba gondolj bele, hogy a 2-3%, amit Sándor mond, valószínûleg nem mai adat. Régebben ez reális lehetett. Akkor még gombnyomás elõtt gondolkodtak, nem utána, mint manapság szokás. És valóban, ahogy írtad is, valószínûleg nem úgy készültek neki egy fotózásnak, mint a mai amatõrök, hogy elõkapom a gépet, és hadd szóljon... :-)
Hát, a magasles nem is tudom, természetes-e? Mindenesetre egy nagyságrenddel jobb, mint az állatkert! :-)
2009.02.26 15:48:07
Robi:
> Mindenesetre egy nagyságrenddel jobb, mint az állatkert!

Viszont az allatkertben nem lovoldoznek...

Egyebkent ez az allatkert polemia kicsit idejetmult. A mai vilagban, ahol tomegevel pusztulnak ki az allatok, bizony sok allatfajnak a legjobb helye az allatkertekben van, ezt mar bebizonyitottak a tudosok. Eleg, ha G. Durrell allatvedo/fajmento munkassagara gondolunk, de pl. Elizabeth Marshall Thomas hires Kismacskak es nagymacskak c. konyvere is utalhatunk, amelyben jol leirja, hogy pl. egy oroszlannak ma a legjobb helye az allatkertben van. Ezt persze a helyen kell erteni! Nem akarok most belemenni a reszletekbe, elvegre fotos keptarban vagyunk, de ma mar az allatkert (a jo allatkert) egyertelmuen mast jelent, mint anno.

Karoly
2009.02.26 16:01:22
Gondolom a dolog "természetességét" latolatva írta Robi, hogy egy fokkal jobb, mint az állatkert, nem az õzek sorsára vonatkozólag...
Egyébként nem hiszem, hogy csak úgy sétálgatva, véletlen szerencsével ilyet el lehet csípni - mindenképp valami leshely kell.
Lehet, hogy nem feltétlenül magasles (ez a felsõ nézõpont elég természetellenes) talán lent kellene építeni valami leskunyhót... de ezt a vadászok nem nagyon támogatják :(
2009.02.26 16:04:38
Attila! Ertettem en, csak szerettem volna a dolog masik oldalat is megvilagitani.

> Egyébként nem hiszem, hogy csak úgy sétálgatva, véletlen
> szerencsével ilyet el lehet csípni - mindenképp valami leshely kell.

Felenk (falu szelen lakom) sokszor latom igy az ozeket legeleszni. Az a baj, hogy nincs hosznyu teleobim, na meg lusta is vagyok. :)))

Karoly
2009.02.26 22:26:25
A magasles és a vadászat sajnos ma szükségszerû. Én is utálom nagyon a vadászokat, de én azokat, akik az utolsó nagyvadat is kilõtték, ezzel megszüntetve a természetes egyensúlyt. Az egy más kérdés, hogy mennyire sétálgatnék és biciklizgetnék a Bükkben úgy, ha ma is a farkasok és a medvék tartanák egyensúlyban a rendszert. Persze szoktunk kirándulni, bringázni Szlovákiában is, és ott van farkas, medve, és eddig még nem volt konfliktusunk. Erdélybõl jött kollégámmal amikor a Bükkben kirándultunk, nem értettem, miért retten meg folyton alkonyatkor, ha zörren a haraszt a közelben, de elmagyarázta, hogy náluk a medve néha bejár a faluba is, szóval õk csak vigyázva járják az erdõt.
2009.02.26 22:28:14
Igazad van Károly az állatkerttel kapcsolatban néhány faj tekintetében, viszont elég szomorú, hogy ide jutottunk.
2009.02.27 07:00:37
Itt is most botrany van belole, hogy idiota orvvadaszok kilottek azt a szerencsetlen 20db barnamedvet, akik ki tudja, hany evtized ota eloszor visszajottek valahonnan az Ötsch-Alpokba. :(((

Karoly
2009.02.27 13:36:02
Elõször megrémültem Robi nagyvad kilövésétõl, de rájöttem, hogy a csúcsragadozókra gondol. Alapvetõ dilemma, hogy miként lehet az emberi együttélést garantáltan biztosítani. Ha tudomásul vesszük, hogy farkas és a medve esetén elõbb utóbb emberi érdekek sérülnek, s jó ha csak mondjuk a jószágból tûnik el néhány. Népsûrûség és élelem függõ a dolog, s ennek kapcsán tudomásul kéne vennünk, hogy Magyarországon már nincs akkora "lakatlan" terület, ami a csúcsragadozók életterének megfelelne, vagyis visszatelepítés esetén garantáltan gyorsan bekövetkezne a "baleset" Ez van már Erdélyben is, régi fafaragó mûvész barátom még emlegette, hogy az ötvenes években nyugodtan kint aludtak pisztrángozás közben, csak a fejüket tették be a sûrû bokorba. Most meg bejönnek a medvék a faluba hulladékot enni.
2009.02.27 16:21:53
> Ha tudomásul vesszük, hogy farkas és a medve esetén elõbb utóbb emberi érdekek sérülnek
Az Alpokban???

Karoly