295  regisztrált felhasználó
6753  feltöltött kép
59158  megírt kritika
Fõoldal Képek felhasználó szerint Képek idõrendben Üdvözlünk az oldalon kedves  Vendég !
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Keresés
Témakör:
Kifejezés:
Fórum
Grrrr! :( :( :(

Károly
koka55
Lángosos II.
picture

Lángosos II.

picture

Pádisi lakások III. (Lángosos)

picture

Pádisi lakások II.

picture

Pádisi lakások I.

picture

vadorzós-cowboyos morcosmacko

picture

-

picture

Fiso

picture

morcosmacko

picture

Fiso, morcosmacko és a tehén

picture

Köves-Körös III.

picture

Köves-Körös I.

picture

Pacsmag I.

picture

Jel

picture

András

picture

-

picture

-

picture

-

picture

Emelet

picture

Sör

Objektív:Gépváz:Canon PowerShot G9Film:
Érzékenység: 80 Expozíciós idõ:1/160Rekesz:f/4.8
Leírás: Õ a lángosos férje, nehezen két bottal jár de ellátja az állatokat. A disznók mellett legalább öt tehenük is van, tehát annyira azért nem szegények. Háta mögött a féltetõ alatt kivehetõ a néni alakja, az a rész a "nappali".
2009.10.13 11:54:39
En mindig csodalkozom az ilyen emberek lelkierejen. Le a kalappal elottuk!

Karoly
2009.10.13 12:15:23
Károly, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy õk szenvednek. Nekik ez a sors természetes. Könnyen lehet, hogy sokkal boldogabban élik a mindennapjaikat, mint mi.
Volt egy dokumentumfilm egy nomád, vándorló törzsrõl, akik Mongóliában élnek. Az összes vagyonuk a ruhájuk, az állataik, a sátruk, meg pár edény. Ha új legelõ kell, összepakolnak, letelepszenek odébb. Innen nézve iszonyat szegénységben élnek. Feltette a kérdést a nyugati országból érkezõ riporter, hogy mi hiányzik nekik, mire lenne szükségük? Mosolyogva felelték, hogy nem értik a kérdést. Kiderült, hogy a hiány fogalma számukra ismeretlen. Hiszen mindenük megvan évszázadok óta...
2009.10.13 12:22:41
Robi, azert a ket dolog nem hasonlithato. Marmint Mongolia es az allitolag "szocialisan erzekeny" Europa...

Amugy pedig abban termeszetesen igazad van, hogy a boldogsaghoz nem feltetlenul az anyagi javak kellenek.

Sot, hozzank kepest igen fejlett orszagokban is lattam (foleg a videki Olasz- es Franciaorszagban), hogy az emberek - bar szegenyek - tudnak elni, jol erzik magukat, mert az evszazadok alatt kialakult mentalitasuk, eletmodjuk tokeletesen megfelel nekik. Na persze az en peldam sem eleg jo, mert egy olasz, vagy francia szegeny azert meg mindig toronymagasan "veri" eletszinvonalban ezeket a szegeny padisi embereket (es masokat az allitolagos EU-ban...).

Karoly
2009.10.13 12:30:23
Nade hát pont ez a baj. Hogy hasonlítgatunk. Az európai ember már csak ilyen. Hasonlítgat. Minek? Honnan tudod, hogy ezeknek a pádisi embereknek alacsony az életszínvonaluk? Egyáltalán: hogyan mérhetõ az életszínvonal? És mihez képest? Az életszínvonal anyagi dolog, számszerûsíthetõ, vagy inkább egy életérzés, az egyéni boldogság, megelégedettség mértéke? Én az utóbbira hajlok, így könnyen el tudom képzelni, hogy ezek a pádisi emberek megbékéltek a sorsukkal, és derûsen, mosolygósan élik le a napjaikat. Ha így van (majd Pagrusék megmondják), akkor magasabb életszínvonalon élnek, mint az átlag nyugati ember.
2009.10.13 12:37:03
Reszben igazad van, de az en ertelmezesemben az is beletartozik az eletszinvonalba (sot foleg az!), hogy ne fazzak, ne essen ram az eso. Es ez mindennek az alapja, innentol mar valoban lehet vitatkozni, hogy kinek mi a jo.
Ne hidd, hogy en olyan nagy igenyu vagyok! De az alapveto szuksegletek azert csak fontosak, nem? Nem szukseges angol vece, nem szukseges mikrohullamu suto, nem szukseges televizio, stb., de a mi eghajlatunkon azert az elegge elvarhato, hogy az emberek ne azzanak, ne fazzanak.

Karoly
2009.10.13 13:06:33
De ezen a képen pont látszik, hogy nem áznak, nem fáznak. Van elég jó tetõ a fejük fölött, és a másik képen látszik, hogy be is tudnak durrantani, és melegük is van. A többi meg már szubjektív.
Kérem Pagrusékat, hogy mondják meg, hogy milyennek tûntek a lángososok? Mosolygósak, kiegyensúlyozottak voltak, vagy inkább szomorúak?
2009.10.14 12:31:22
Nem voltak tolakodóan az arcomba mosolygósak és nem voltak keserûek, normális tartózkodó kedvességet éreztem. Mondom, ennyi tehénnel és disznóval, fedéllel a fejük fölött, elegendõ fával a fûtéshez semmiképpen nem szegény emberek, legalább is az én fogalmaim szerint nem, ennyi elég a boldogsághoz. Készpénzük nyilván kevés van és valamennyi kell nekik is, ezt szerzik meg a lángosozással, ami nyáron, turistásabb idõszakban biztosan jobban megy. Mi vettünk 12 db-ot, a csehek is négyet, ezen 1000-1500 Ft hasznuk lehetett, szerintem minimum havi 20 eFt hasznot éves átlagban összeszednek, ami elég lehet azokra a dolgokra, amikért pénzt kell kiadniuk.
2009.10.14 13:35:32
Akkor valahogy úgy lehet, ahogy képzeltem. Én -megmondom õszintén- kicsit irigylem õket. Néha (elég sokszor) elgondolkodom azon, hogy függetleníteni kellene magunkat a "fejlett" nyugati kultúrától, infrastruktúrától. Sokkal nyugodtabb, teljesebb életet élhetnénk.
2009.10.14 14:03:10
Robi: asszem, kicsit elbeszelunk egymas mellett. Egyetertek azzal, amit irsz, annyit tennek azonban hozza, hogy szerintem nekik nem ez a badog(?)kunyho az almuk. Gondolom, nem lakotelepre vagynak, es nem kastelyba, de abban biztos vagyok, hogy egy kis takaros falusi haziko kepe ott el a szivukben, kis kerttel, istalloval, ólakkal. Ami pedig - szerintem - egyaltalan nem tulzo alom.

Karoly
2009.10.14 14:12:52
Hogy õk mit gondolnak, azt nem tudhatjuk. Lehet, hogy úgy gondolják, ahogy írod, de lehet, hogy nem. Mert a kis falusi házikóhoz valószínûleg fel kellene adniuk azt a helyet, ahol most élnek. Egyébként még az is lehet, hogy a turistaszezon végén levonulnak a völgybe a takaros házikójukba, ezt sem tudhatjuk. Régen az erdészek, pásztorok is ezt csinálták, fent éltek a hegyen kis viskóban, aztán ahogy õsszel jöttek a komolyabb fagyok, lehajtották az állatokat és visszatértek a faluba a következõ tavaszig.
2009.10.14 14:37:00
Ezen én is elgondolkodtam, mármint azon, hogy ha egy pásztor megszokja a tágasságot, nem túl szûk-e neki egy mégoly tágas kis falu? Teszek fel mindjárt egy ilyen pásztoros képet.
2009.10.14 14:49:53
Pagrus: Erdely ugyileg nem vagyok nagyon kepben, de feltetelezem, hogy ott is elnek mindenfele pasztornepek, parasztemberek a falvakon kivuli nagy "tanyakon" is, nem csak falvakban. Itt, Ausztriaban, meglehetosen nagyszamu ilyen hegyi tanya van, a falutol akar eleg messze is. Szoval a kis takaros haz megjelolesem nem szuksegkeppen urbanizalodott, avagy falusi kornyezetben kepzelheto csak el.

De vegul is mindegy, ertem en, mit akartok mondani, hisz en is faluhelyen nevelkedtem, csak kesobb voltam kenytelen varosokban elni.

Karoly
2009.10.14 15:00:55
Karesz, azt hiszem Pádis nem Erdély része.
2009.10.14 15:07:15
Bocs, mondtam, hogy tajekozatlan vagyok.

Bar itt eleg furcsa, hogy az Erdely terkeppel egyutt van:
klikk

Karoly
2009.10.14 15:40:48
Akkor mégis neked van igazad, azért hittem hogy nem, mert magyarok nem laknak arra.