295  regisztrált felhasználó
6753  feltöltött kép
59158  megírt kritika
Fõoldal Képek felhasználó szerint Képek idõrendben Üdvözlünk az oldalon kedves  Vendég !
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Keresés
Témakör:
Kifejezés:
Fórum
Grrrr! :( :( :(

Károly
koka55
picture

Bor

picture

Piesport

picture

Szarajevó télen

picture

Kávéházi hangulat

picture

Stáblista

picture

Stáblista önarckép

picture

Andi

picture

Atomvillanástól megriadt ló

picture

Tanya 2.

picture

Ez milyen hiba?

picture

Tanya

picture

Az aratás szelleme

picture

Kutyák és lovak

picture

Fragmentális folyamatok

picture

Rózsafaviola

picture

Monitor demo

picture

BUFE-hazafelé hollywood horror

picture

Hibaista - Dél-Afrika 2.

picture

Hibaista - Dél-Afrika 1.

Objektív:Gépváz:Film:
Érzékenység: Expozíciós idõ:Rekesz:
Leírás: A villányi Lovas Pince portugieser bora 2009 illetve 2010-es évjárat. A fenti képen az aktuális fotó (pohár, átvilágítópulton) alul pedig a Photoshop blur-average szín.
Próbálok létrehozni egy standard tesztkörnyezetet amivel egy borszín adatbázist tudok készíteni. A vörösbor színspektruma a bíborlilától a narancsos téglavörösig terjed. A színből és a szín változásából pedig sokmindenre lehet következtetni, ezért hasznos egy ilyen adatbázis. A probléma csak az, hogy pontosan beállított WB mellett is fényévekre van a valóság és ami a monitoron megjelenik. Elég sokat kellett Lightroomban varázsolni míg hasonló lett a valósághoz.
2011.06.22 15:29:36
Ja, és persze minden monitoron másként néz ki... :(
2011.06.22 15:49:03
Milán, azért ne gondold, hogy egy digifotógép kolorimetriás eszköz. Amire te gyúrsz, arra egészen más való. Mondjuk kezdd el a spektrofotométereket tanulmányozni.
2011.06.22 15:57:57

Nem értem; mi a valóság? Mi a "valóságos" színe a vörösbornak?

A színe függ a fénytõl, amivel megvilágítod. Milyen erõs fény, milyen spektrumú -nem csak a színhõmérséklet, de folytonos spektrum vagy szakaszos. Beesõ fénnyel nézed, vagy átvilágítod?

A színe függ a vörösbor vasgagságától. Milyen vastag vörösbor réteg színe érdekel? Az aborszra kiföccsenté, egy 2 cm vastag vörösborréteg, vagy egy 5 cm-es réteg színe? Esetleg egy egész hordónyié? Szerbiában például nem ismerik a vörösbort, ott olyat ne kérj; náluk FEKETEbor van. Hát igen, nagyobb tételben az már fekete!

Jó ötlet ez a színkatalógus, de akor IMHO csináltatni kéne üvegesnél egyenletes falvastagságú üvegbõl egy miniakváriumot, abba pedig mindig ugyanannyi vörösbort önteni, mondjuk akár 2 akár 5 cm magasságig...

...és akkor még rohadtul nem úgy fog kinézni a pohárban...

...mert a pohár öblös, középütt mélyebb mint a széleken, itt sötétebb lesz ott világosabb. A pohár mely részén lesz "valóságos" a színe?
2011.06.22 16:23:17
Ezek szerint a lájt rumot mérjük, nem a bor színét... :)

Amúgy meg thomasnál a ponty, erre a feladatra nem fényképezõgép való.
2011.06.22 19:08:46
Szerintem sokkal egyszerûbb lenne egy meglevõ standardhoz hasonlítani.
MIelõtt a spektrofotométerért nyúlok, azért beszereznék mondjuk egy Munsell-skálát, és megpróbálnám annak a színeihez hasonlítani szemmel.
2011.06.23 11:25:59
imrezoli: ezeket mind megcsinaltam ceteris paribus. Fix uveg, 60 ml folyadek, ugyanaz a fenyforras, ugyanaz az expo, ugyanaz a RAW convert beallitas. Tehat egymashoz kepest mar ossze tudom hasonlitani a borokat es azt is latom, ha egy ev mulva valtozik a szine. Vegulis ez a lenyeg, nem az hogy a monitoron hogyan nez ki, csak jo lenne a valtozast/kulonbseget valahogy dokumentalni, rogziteni, valami mertekegysegben kifejezni, es erre az RGB kod nem tunik optimalisnak erzesem szerint. Egyeb otlet? (Marmint ami hazilag megvalosithato...)
Thomas: jaja tudom, tanulmanyoztam mar a dan FOSS ceg termekeit, nagyon fasza, de arat peldaul csak szemelyes konzultacio utan hajlandoak mondani. Ebbol raa is jottem, hogy valoszinuleg nem akarom en azt megvenni. Egyeb tipp?
2011.06.23 12:23:49
A nagy Epson átvilágítós lapszkennerek állításuk szerint tudnak valami denzitometriát. Hogy az mennyivel jobb, mint a fotógép, nemtom, de ki lehetne próbálni. Mindenképp 16 biten, ha engedi, valami laposüvegen, hehe, keresztül.
2011.06.23 15:08:55
"Szintén habzó gáré, de egy világ választja el a Gerébtõl. Míg az inkább Prosciutto-stílusú, primó jellegû, emez határozottan Zepteres jegyeket mutat. Színe világos márna-piros, illata finoman dialízises, kiflis-matracos, jó adag merev támlával a kevésbé ázsiai fajtából: bögre, vörös október, szarvasgomba. Tuttifruttinak nyoma nincs. Nem kevésbé fickós térdhajlatban sem, nagyobb méretû bokrétákkal, melyek a érzelmes savak mellett kellõ lepedéket biztosítanak. A vége talán egy picit halandó, de nem zavaró mértékben, utóíze szép gurtni."
2011.06.23 15:32:21
Bence: :)))

Milan: ez komoly? Marmint az, hogy a portoit "portugieser"-nek hijjjak Magyarorszagon? Mer' ha igen, menten magamhoz nyulok... Ez legalabb van olyan jo, mint pl. a "Nyilaszaro Center". :)))

Karoly
2011.06.23 16:22:18
Amugy nem rossz, de mint szinte minden, ez is jobb lenne FFben :)
2011.06.23 16:26:14
A portoi egy Portugaliaban keszult "fortified wine" (ezt nemtom magyarul) ami a készítési módja miatt különleges. Az, hogy milyen szõlõbõl készül nem igazán érdekes, elég sok fajta engedélyezett, de jellemzõen Touriga Nacional. a kékoportó vagy blauer portugieser pedig egy osztrák szõlõfajta. A kettõnek semmi köze nincs egymáshoz.
2011.06.23 16:39:25
Thomas: eppen van egy Epson V600-asom, de mit jelent az, hogy tud denzitometriat?
2011.06.29 15:58:41
Kérdezd Talajmentét. A szkenner szofferében van olyan, hogy aszongya densitometer, gugli alapján 3,5D-tartományt tud mérni. Én csak láttam, hogy a 700-asban is van, mert olyan van itt a tanszéken, de Talaj használt hasonlót szürkében és mindent tud róla.