Objektív: | Gépváz: | Film: | |||
---|---|---|---|---|---|
Érzékenység: | Expozíciós idõ: | Rekesz: |
Leírás: | A villányi Lovas Pince portugieser bora 2009 illetve 2010-es évjárat. A fenti képen az aktuális fotó (pohár, átvilágítópulton) alul pedig a Photoshop blur-average szín. Próbálok létrehozni egy standard tesztkörnyezetet amivel egy borszín adatbázist tudok készíteni. A vörösbor színspektruma a bíborlilától a narancsos téglavörösig terjed. A színből és a szín változásából pedig sokmindenre lehet következtetni, ezért hasznos egy ilyen adatbázis. A probléma csak az, hogy pontosan beállított WB mellett is fényévekre van a valóság és ami a monitoron megjelenik. Elég sokat kellett Lightroomban varázsolni míg hasonló lett a valósághoz. |
---|
2011.06.22 15:49:03
Milán, azért ne gondold, hogy egy digifotógép kolorimetriás eszköz. Amire te gyúrsz, arra egészen más való. Mondjuk kezdd el a spektrofotométereket tanulmányozni.
2011.06.22 15:57:57
Nem értem; mi a valóság? Mi a "valóságos" színe a vörösbornak?
A színe függ a fénytõl, amivel megvilágítod. Milyen erõs fény, milyen spektrumú -nem csak a színhõmérséklet, de folytonos spektrum vagy szakaszos. Beesõ fénnyel nézed, vagy átvilágítod?
A színe függ a vörösbor vasgagságától. Milyen vastag vörösbor réteg színe érdekel? Az aborszra kiföccsenté, egy 2 cm vastag vörösborréteg, vagy egy 5 cm-es réteg színe? Esetleg egy egész hordónyié? Szerbiában például nem ismerik a vörösbort, ott olyat ne kérj; náluk FEKETEbor van. Hát igen, nagyobb tételben az már fekete!
Jó ötlet ez a színkatalógus, de akor IMHO csináltatni kéne üvegesnél egyenletes falvastagságú üvegbõl egy miniakváriumot, abba pedig mindig ugyanannyi vörösbort önteni, mondjuk akár 2 akár 5 cm magasságig...
...és akkor még rohadtul nem úgy fog kinézni a pohárban...
...mert a pohár öblös, középütt mélyebb mint a széleken, itt sötétebb lesz ott világosabb. A pohár mely részén lesz "valóságos" a színe?
2011.06.22 16:23:17
Ezek szerint a lájt rumot mérjük, nem a bor színét... :)
Amúgy meg thomasnál a ponty, erre a feladatra nem fényképezõgép való.
Amúgy meg thomasnál a ponty, erre a feladatra nem fényképezõgép való.
2011.06.22 19:08:46
Szerintem sokkal egyszerûbb lenne egy meglevõ standardhoz hasonlítani.
MIelõtt a spektrofotométerért nyúlok, azért beszereznék mondjuk egy Munsell-skálát, és megpróbálnám annak a színeihez hasonlítani szemmel.
MIelõtt a spektrofotométerért nyúlok, azért beszereznék mondjuk egy Munsell-skálát, és megpróbálnám annak a színeihez hasonlítani szemmel.
2011.06.23 11:25:59
imrezoli: ezeket mind megcsinaltam ceteris paribus. Fix uveg, 60 ml folyadek, ugyanaz a fenyforras, ugyanaz az expo, ugyanaz a RAW convert beallitas. Tehat egymashoz kepest mar ossze tudom hasonlitani a borokat es azt is latom, ha egy ev mulva valtozik a szine. Vegulis ez a lenyeg, nem az hogy a monitoron hogyan nez ki, csak jo lenne a valtozast/kulonbseget valahogy dokumentalni, rogziteni, valami mertekegysegben kifejezni, es erre az RGB kod nem tunik optimalisnak erzesem szerint. Egyeb otlet? (Marmint ami hazilag megvalosithato...)
Thomas: jaja tudom, tanulmanyoztam mar a dan FOSS ceg termekeit, nagyon fasza, de arat peldaul csak szemelyes konzultacio utan hajlandoak mondani. Ebbol raa is jottem, hogy valoszinuleg nem akarom en azt megvenni. Egyeb tipp?
Thomas: jaja tudom, tanulmanyoztam mar a dan FOSS ceg termekeit, nagyon fasza, de arat peldaul csak szemelyes konzultacio utan hajlandoak mondani. Ebbol raa is jottem, hogy valoszinuleg nem akarom en azt megvenni. Egyeb tipp?
2011.06.23 12:23:49
A nagy Epson átvilágítós lapszkennerek állításuk szerint tudnak valami denzitometriát. Hogy az mennyivel jobb, mint a fotógép, nemtom, de ki lehetne próbálni. Mindenképp 16 biten, ha engedi, valami laposüvegen, hehe, keresztül.
2011.06.23 15:08:55
"Szintén habzó gáré, de egy világ választja el a Gerébtõl. Míg az inkább Prosciutto-stílusú, primó jellegû, emez határozottan Zepteres jegyeket mutat. Színe világos márna-piros, illata finoman dialízises, kiflis-matracos, jó adag merev támlával a kevésbé ázsiai fajtából: bögre, vörös október, szarvasgomba. Tuttifruttinak nyoma nincs. Nem kevésbé fickós térdhajlatban sem, nagyobb méretû bokrétákkal, melyek a érzelmes savak mellett kellõ lepedéket biztosítanak. A vége talán egy picit halandó, de nem zavaró mértékben, utóíze szép gurtni."
2011.06.23 15:32:21
Bence: :)))
Milan: ez komoly? Marmint az, hogy a portoit "portugieser"-nek hijjjak Magyarorszagon? Mer' ha igen, menten magamhoz nyulok... Ez legalabb van olyan jo, mint pl. a "Nyilaszaro Center". :)))
Karoly
Milan: ez komoly? Marmint az, hogy a portoit "portugieser"-nek hijjjak Magyarorszagon? Mer' ha igen, menten magamhoz nyulok... Ez legalabb van olyan jo, mint pl. a "Nyilaszaro Center". :)))
Karoly
2011.06.23 16:26:14
A portoi egy Portugaliaban keszult "fortified wine" (ezt nemtom magyarul) ami a készítési módja miatt különleges. Az, hogy milyen szõlõbõl készül nem igazán érdekes, elég sok fajta engedélyezett, de jellemzõen Touriga Nacional. a kékoportó vagy blauer portugieser pedig egy osztrák szõlõfajta. A kettõnek semmi köze nincs egymáshoz.
2011.06.23 16:39:25
Thomas: eppen van egy Epson V600-asom, de mit jelent az, hogy tud denzitometriat?
Bor
Piesport
Szarajevó télen
Kávéházi hangulat
Stáblista
Stáblista önarckép
Andi
Atomvillanástól megriadt ló
Tanya 2.
Ez milyen hiba?
Tanya
Az aratás szelleme
Kutyák és lovak
Fragmentális folyamatok
Rózsafaviola
Monitor demo
BUFE-hazafelé hollywood horror
Hibaista - Dél-Afrika 2.
Hibaista - Dél-Afrika 1.